Oliwa co na smak dania wpływa

Oliwa z oliwek to nie wątpliwie bardzo popularny produkt. Ostatnio co raz modniejsza w związku z akcjami propagującymi zdrowy styl życia, ale także filozofią bycia "fit". Czy rzeczywiscie jest tak zdrowa jak nam się mówi? A może to tylko chwyt marketingowy?

Oliwa z oliwek to olej pochodzenia roślinnego otrzymywany w wyniku tłoczenia oliwek. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, najbardziej kojarzony jest z Grecją. Używana jako kosmetyk lub produkt spożywczy, polecana jest ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych.



Oliwa dzięki obecności kwasów jednonienasyconych pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia takim jak miażdzycza, czy choroba wieńcowa, a także chroni przed nadciśnieniem. Badania potwierdzają również jej pozytywny wpływ podczas ciąży oraz okresu karmienia piersią - chroni dziecko przed astmą czy alergiami. Wpływa pozytywnie również na kości - dzięki witaminie D reguluję gospodarkę wapnia, co pomaga przciwdziałąć krzywicy u dzieci oraz osteoporozie u osób starszych.

Kolejną jej zaletą jest wszechstronność - można dodawać ją do posiłków, w szczególności sałatek, ale i spożywać na surowo. Występuje w każdej sałatce greckiej - jej charakterystyczny smak świetnie komponuje się z takimi rzeczami jak pomidory czy ser feta.

Czy oliwa jest zdrowa, warto z niej korzystać?


Podsumowując, warto wprowadzić oliwę z oliwek do naszego jadłospisu, szczególnie przy problemach z sercem lub krążeniem. Korzyści płynące ze spożywania jej są ogromne, a sama oliwa jest łatwa do kupienia w prawie każdym sklepie i to w przystępnej cenie.

Komentarze