Tutaj poświęcimy chwilę chałwie - która mimo iż nie wywodzi się z najbardziej znanych krajów śródziemnomorskich, to tam właśnie zyskała ogromną popularność. U nasz często wciąż traktowana raczej jako ciekawostkę, a warto dowiedzieć się o niej więcej i przekonać się do chałwy!
Orginalna chałwa jest nie tylko smaczna i kaloryczna, ale posiada też szereg właściwości sprzyjających zdrowiu! Jeśli jednak chodzi o kaloryczność tego przysmaku to może to być 500 do nawet 700 kcal w 100g. Warto więc zachować umiar ;)
Jeśli zaś mówimy o zaletach chałwy, to na początek powiedzieć trzeba o witaminach! Chałwa zawiera całą gamę witamin: od witaminy A, przez witaminy z grupy B, a także witaminę E, H czy T. Jest to więc spory kawał alfabetu witamin. Obecność kwasu linolowego biorącego się z nasion sezamu wspomaga pracę układu krążenia - obniża poziom cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób tego układu jak również chorób serca. Po za tym warto wiedzieć, że w chałwie znajdziemy więcej wapnia czy protein, niż w mleku! I nie są to jeszcze wszystkie zalety chałwy, do których wypisania potrzebne by było raczej wypracowanie niż krótki artykuł.
Mówiąc o prozdrowotnym działaniu chałwy nie zapominajmy, że jest to przecież całkiem smaczne! A jak na pewno Wam wiadomo smaczne i zdrowe zazwyczaj nie idzie ze sobą w parze.
W zależności od tego jaką chałwę kupimy może mieć konsystencję bardziej gęstą, albo kruchą. Co do smaku to znajdziemy na półkach całą gamę do wyboru - od popularnej czekolady czy wanilii, aż po smaki egzotycznych owoców takich jak np. pomarańcze.
Zachęcam więc, by następnym razem zamiast czekolady czy batonika, wybrać na deser przepyszną chałwę!
Orginalna chałwa jest nie tylko smaczna i kaloryczna, ale posiada też szereg właściwości sprzyjających zdrowiu! Jeśli jednak chodzi o kaloryczność tego przysmaku to może to być 500 do nawet 700 kcal w 100g. Warto więc zachować umiar ;)
Jeśli zaś mówimy o zaletach chałwy, to na początek powiedzieć trzeba o witaminach! Chałwa zawiera całą gamę witamin: od witaminy A, przez witaminy z grupy B, a także witaminę E, H czy T. Jest to więc spory kawał alfabetu witamin. Obecność kwasu linolowego biorącego się z nasion sezamu wspomaga pracę układu krążenia - obniża poziom cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób tego układu jak również chorób serca. Po za tym warto wiedzieć, że w chałwie znajdziemy więcej wapnia czy protein, niż w mleku! I nie są to jeszcze wszystkie zalety chałwy, do których wypisania potrzebne by było raczej wypracowanie niż krótki artykuł.
Mówiąc o prozdrowotnym działaniu chałwy nie zapominajmy, że jest to przecież całkiem smaczne! A jak na pewno Wam wiadomo smaczne i zdrowe zazwyczaj nie idzie ze sobą w parze.
W zależności od tego jaką chałwę kupimy może mieć konsystencję bardziej gęstą, albo kruchą. Co do smaku to znajdziemy na półkach całą gamę do wyboru - od popularnej czekolady czy wanilii, aż po smaki egzotycznych owoców takich jak np. pomarańcze.
Zachęcam więc, by następnym razem zamiast czekolady czy batonika, wybrać na deser przepyszną chałwę!
Ja jak zacznę wcinać chałwę to nie mogę przestać :)
OdpowiedzUsuń