Chałwa - zdrowy słodycz

Tutaj poświęcimy chwilę chałwie - która mimo iż nie wywodzi się z najbardziej znanych krajów śródziemnomorskich, to tam właśnie zyskała ogromną popularność. U nasz często wciąż traktowana raczej jako ciekawostkę, a warto dowiedzieć się o niej więcej i przekonać się do chałwy!

Orginalna chałwa jest nie tylko smaczna i kaloryczna, ale posiada też szereg właściwości sprzyjających zdrowiu! Jeśli jednak chodzi o kaloryczność tego przysmaku to może to być 500 do nawet 700 kcal w 100g. Warto więc zachować umiar ;)



Jeśli zaś mówimy o zaletach chałwy, to na początek powiedzieć trzeba o witaminach! Chałwa zawiera całą gamę witamin: od witaminy A, przez witaminy z grupy B, a także witaminę E, H czy T. Jest to więc spory kawał alfabetu witamin. Obecność kwasu linolowego biorącego się z nasion sezamu wspomaga pracę układu krążenia - obniża poziom cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób tego układu jak również chorób serca. Po za tym warto wiedzieć, że w chałwie znajdziemy więcej wapnia czy protein, niż w mleku! I nie są to jeszcze wszystkie zalety chałwy, do których wypisania potrzebne by było raczej wypracowanie niż krótki artykuł.

Mówiąc o prozdrowotnym działaniu chałwy nie zapominajmy, że jest to przecież całkiem smaczne! A jak na pewno Wam wiadomo smaczne i zdrowe zazwyczaj nie idzie ze sobą w parze.

W zależności od tego jaką chałwę kupimy może mieć konsystencję bardziej gęstą, albo kruchą. Co do smaku to znajdziemy na półkach całą gamę do wyboru - od popularnej czekolady czy wanilii, aż po smaki egzotycznych owoców takich jak np. pomarańcze.

Zachęcam więc, by następnym razem zamiast czekolady czy batonika, wybrać na deser przepyszną chałwę!


Komentarze

Prześlij komentarz